Restaurant Club nedavno je objavio novu ljestvicu 100 najboljih restorana regije Alpe Adria. Vrhom poretka dominiraju Austrijanci, što nije nimalo čudno, budući da je Austrija danas doista značajna gastronomska sila s mnoštvom iznimno dobrih restorana.
Piše: Velimir Cindrić
Bez obzira gledate li na restorane kao uslužne objekte, poput restoratera i biznismena Davea Thomasa („Sve se svodi na temeljno. Originalna jela sjajnog okusa po principu vrijednost za novac, u ugodnom i čistom restoranu, s dobrom poslugom, uvijek će privlačiti ljude“) ili pak poput komičara i violinista Hennyja Youngmana kao na recept za dugovječan brak („Supruga i ja dvaput tjedno izlazimo u restorane. Svjetlo svijeća, fina hrana, tiha glazba, možda malo plesa… Ona ide četvrtkom, a ja petkom“) – svi koji vole jesti i dobro se provoditi moraju priznati da su restorani zabavna stvar. A kad se izbor restorana poveže sa svima omiljenim top-listama, stvar postaje još zanimljivija.
Naime, u sklopu nedavno održanog ljubljanskog Festivala okusa 2014., priređena je prigodna dobrotvorna gala večera u restoranu Strelec na Ljubljanskom gradu. Kuhala su četvorica vrhunskih chefova iz regije Alpe Adria i udruženim talentima, kulinarskim znanjem i maštovitošću priredili nezaboravnu večeru. No, za nas je najzanimljiviji podatak da su u sklopu večere dodijeljene nagrade najboljim ugostiteljima u regiji Alpe Adria, onima koji su priznanja osvojili prema novoj ljestvici WINNER 100 Alpe Adria Restaurant Cluba.
Do prošle godine Restaurant Club izdavao je podatke o najbolje rangiranim restoranima regije (unutar svoje mreže) u tiskanom vodiču s više od 200 stranica u boji, fotografijama i brojnim korisnim informacijama, kao i detaljima ponuda te uz napomenu: „U izboru restorana naći ćete dobro poznata imena u vašoj blizini, kao i skrivene bisere kulinarskih majstora za koje možda niste niti čuli.“
No, od ove godine odlučili su se isključivo za digitalnu formu, a kao najavu toga objavili su novu ljestvicu 100 najboljih restorana regije Alpe Adria. Organizatori liste tvrde da se kod nagrađenih restorana radi o onima koji su se tijekom godine posebno iskazali svojim radom i pristupom, a izabrani su na temelju prosječne ocjene priznatih vodiča i različitih izbora restorana u cijeloj regiji (kao što su primjerice Gault Millau, L’Espresso, Michelin, Falstaff, Dobri restorani te mediji poput Mladine, Siola, Nedela i drugih)…
Cijeli tekst dostupan je u izdanju broj 208 (studeni 2014.)