Playboy Hrvatska

Dobrodošli na internetske stranice hrvatskog izdanja popularnog lifestyle časopisa Playboy

  • Početna
  • Vijesti
  • Lifestyle
    • Auto-moto
    • Muške stvari
    • Moda
    • Gastro&Eno
    • Nautika
    • Radar
    • Mashup
    • Fit tijelo
  • Magazin
    • Čitajte u Playboyu…
    • Kolumne
      • ANA KOLAR
      • NIKA OSTOIĆ
      • IVICA PROFACA
      • IVAN BLAŽIČKO
      • SLAVEN LETICA
      • KRISTIJAN MARTINOVIĆ
    • Humor
    • Ankete
  • Arhiva
  • Hot Spot
  • Playmates
    • Svijet
    • Hrvatska
    • Vremeplov

Alibabino slatko zlato

30/11/2019

Baba au rhum je desert u kojem se uživa širom Europe, a i šire. To je kolač tipa brioša koji se poslužuje namočen u šećerni sirup i poprskan žestokim pićem, originalno tamnim rumom

Piše: Velimir Cindrić

Od američkih stripova i japanskih manga, preko dvadesetak igranih i desetak animiranih filmova, pa do različitih televizijskih i glazbenih obrada te nekoliko kazališnih uprizorenja i šest video igara, ime Alibabe, siromašnog drvodjelca koji otkriva tajnu razbojničke jazbine, vjerojatno je jedno od najpoznatijih u popularnoj kulturi. Ali, bez obzira na zanimljivu epizodu iz zbirke bliskoistočnih narodnih priča „Tisuću i jedna noć“, Alibaba je zaslužan i za jedan od najpopularnijih deserata uopće, za kojim mnogi posežu u ovo zimsko doba.
No, kakve veze ima „Alibaba i četrdeset razbojnika“, jedna priča iz spomenute zbirke, s desertom baba au rhum (Englezi i Amerikanci bi rekli rum baba), jer o toj je slatkoj i opijajućoj poslastici riječ? Možda u imenu, možda u slatkome sirupu kojim je natopljen ili egzotičnome piću koje ga određuje. Vjerojatno u svemu pomalo. Zato krenimo redom.

Baba au rhum (čita se otprilike „baba o rum“) je desert u kojem se uživa širom Europe, a i šire. To je kolač tipa brioša koji se poslužuje namočen u šećerni sirup i poprskan žestokim pićem, originalno tamnim rumom. Premda se radi o francuskome klasiku, baba au rhum krši više tradicionalnih slastičarskih pravila. Naime, dok se kod većine kolača nastoji postići lagana, prozračna i sočna tekstura, kad je u pitanju baba au rhum teži se sasvim suprotnoj konzistenciji. Isto tako, ako slastičari za dizanje tijesta uglavnom rabe prašak za pecivo, za baba au rhum moraju posegnuti za kvascem. Kombinacija tih dvaju faktora daje baba au rhumu jedinstvenu teksturu i okus, ali i pomaže da slatko, bogato pecivo ispuni i svoj glavni zadatak – pruži slasne, zamamne zalogaje ruma.

Pogledajmo sad otkud uopće dolazi baba au rhum. Kao i kod većine kulinarskih klasika, postoji nekoliko različitih verzija objašnjenja podrijetla tog deserta. Ipak, većina se slaže da je u Francusku stigao početkom 18. stoljeća zahvaljujući prognanome poljskom kralju Stanisławu Leszczyńskom. Kažu da se Leszczyńskome u Nancyju, gradu u sjeveroistočnoj Francuskoj u koji je doselio, nikako nije svidio lokalni kuglof na temelju tijesta s kvascem. Bio mu je presuh, pa ga je njegov osobni slastičar Nicolas Stohrer morao dobrano natapati najprije španjolskim likerskim vinom malaga i nešto likera tanaisie, a tek poslije, uspješnije, šećernim sirupom i tamnim rumom.
Svrgnutome kralju se tako prerađena slastica jako svidjela, pa ju je uvrstio na svoj stalni jelovnik i nazvao Alibaba, prema svom omiljenom fikcijskom junaku.

„Poljska veza“ ogleda se i u tome što je baba slična babki, visokom cilindričnom kolaču s kvascem, koji se još uvijek peče u Poljskoj, ali i Ukrajini, kao i poljskim i ukrajinskim zajednicama širom svijeta (ime „babka“ dolazi od izraza od milja za staricu ili baku).

Cijeli tekst dostupan je u izdanju broj 267 (prosinac 2019.)

PREPORUČENI ČLANCI:

Eksplozija tamnog ruma Gorčina za slatki život Zlato za Hoegaarden Karlovačko crno osvojilo zlato

Najnoviji broj:

Anketa

MOJ FAVORIT ZA PLAYBOYEVU NASLOVNICU JE:

Top 5 Playmates

  • Elektra Sky Prije tri mjeseca predstavili smo vam ovu egzotičnu ljepoticu, a ...
  • Claudia Stevens Lijepa Claudia profesionalni je model od, zamislite, 12. godine života! ...
  • Taryn Maria Snimio: Focus V Photography Ljepuškasta Kanađanka pred kamerama je već 10 ...
  • Alyssa Marie S razlogom je ovo snimanje odrađeno u avionu – ova ...
  • Ania Radomska Punih 15 godina karijere je iza ove lijepe Poljakinje. Zadnjih ...

Humor

Najčitanije

  • Božićna senzacija: Loco Santa Balls Saznajemo gdje možete dobiti Loco Santa Balls ili Kuglice Djeda ...
  • Ljepotice u najlonkama Prije nekoliko smo brojeva na našim stranicama predstavili knjigu „Sexy ...
  • Lidija Bačić: Malo sam zavrtila guzom, pa što? Što god mislili o njoj, ova Splićanka moćnog glasa svojim ...
  • Gdje je nestala muška seksualna želja? Tema slabe seksualne želje muškaraca sve je veći problem kako ...
  • Božić na ekranu (deset plus pet) Stiže nam božićno doba, a s njime i cijelo more ...



Kontakt | Oglašavanje | Impressum | Pravila korištenja | Pretplata

PLAYBOY, PLAYMATE, PLAYMATE OF THE MONTH, PLAYMATE OF THE YEAR, RABBIT HEAD DESIGN and FEMLIN DESIGN are trademarks of PLAYBOY and used under license by M14 d.o.o.

Copyright © 2019 Playboy.hr | Sva prava pridržana.

Playboy.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja. Više o korištenju kolačića možete pročitati u pravilima korištenja. Slažem se
Privacy & Cookies Policy

Potreban Uvijek omogućeno