Zagreb je napokon dobio istarski restoran po mjeri. Čuvena “Vodnjanka” otvorila je nedavno lokal u Gundulićevoj ulici istoga imena koji je začas postao nezaobilazno mjesto svakog gurmana.
Piše: Svjetlana Celina
Snimio: Stanislav Cvitković
Evo nas u Zagrebu! Ako ste odmah pomislili da Vodnjanka gostuje u metropoli, niste u pravu – u najužem gradskom središtu, u Gundulićevoj 16, otvorili smo potkraj prošle godine restoran istoga imena kao onaj naš u Vodnjanu. Možda je za sve kriva Ivana, moja kći koja u Zagrebu živi već 18 godina; ili vi, dragi moji dugogodišnji gosti iz Vodnjana, koji ste htjeli u našoj kuhinji uživati i u Zagrebu. Ili sam možda glavni krivac ipak ja koja sam željela proširiti našu priču, dašak Istre podijeliti sa vama.
Daleke 1965. godine, moja mama Ana započela je ovu našu kulinarsku pripovijest pripremajući fuže i „šugo“, rezala je i dobar pršut i točila teran. Otad priča nije stala, a sve u skladu s tradicijom, autohtonošću, podnebljem, domaćim namirnicama, a ponajviše s receptima koje su moje none, mama i svekrva spremale. I sve to skupa nije, kako se ono kaže, skromna istarska kuhinja, nego kuhinja bogata okusima i mirisima koji dopiru iz svake kuće. A tu su mi pomogle i domaćice grada Vodnjana na čemu sam im zahvalna.
Grad Vodnjan, njegovi maslinici, vinogradi, polja i livade, dali su pečat gastronomiji i prepoznatljivosti ovog malog gradića u kojem se i naš restoran našao i na najljepši način doprinio promidžbi gastronomske kulture kraja u kojem se nalazi. Svježe i sezonski uvjetovane, svojim bojama i mirisima te ponajprije okusom nekih davnih, pomalo zaboravljenih vremena, namirnice od kojih nastaju naša jela imaju za cilj približiti vam podneblje iz kojeg su iznikle. Naš cilj je sasvim jasan: u vama oživjeti sjećanja, mladost, postojanost i ljubav prema tradiciji. Receptima iz starih škrinja dodali smo svježinu modernih kulinarskih trendova…
Želja nam je da ovu dugogo-dišnju tradiciju višekratno i već niz godina prepoznatu i na izborima najboljih hrvatskih restorana, sve plakete i sva priznanja opravdamo i na zagrebačkoj adresi. Ja ću i dalje silnom ljubavlju pripremati tanjure koji će na temeljima noninih recepata pričati neke nove, a opet i stare priče..
Torta od maslinovog ulja i čokolade
Sastojci:
- 8 jaja
- 250g čokolade
- 250ml maslinovog ulja
- 100g šećera
Priprema:
Čokoladu otopiti s maslinovim uljem. Žutanjke i šećer izmiksati te dodati otopljenu čokoladu s uljem. Bjelanjke istući u snijeg te polako umiješati u smjesu žutanjaka i čokolade. Peći 30 minuta na 180 stupnjeva
Vinska preporuka
Punta Greca (Agroprodukt Vodnjan)
Capel di prete u vodnjanskoj buži
Sastojci za tijesto:
- 1 kg zlatne pločice juneće lopatice
- 200 g paštete od maslina
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- palenta
- mišanca
Priprema:
Zlatnu pločicu juneće lopatice popržiti na maslinovom ulju sa svih strana te dinstati 4 sata na laganoj vatri dok potpuno ne omekša. Narezati na tanke fete i servirati na umaku kojeg smo napravili od maslinovog ulja i paštete od maslina. Poslužiti uz palentu i mišancu.