Skriveni, tajanstveni restorani, novost su u gastro svijetu. Retro uređenje interijera, jednako takav ugođaj, uz avanturu na putu do trpeze, čini takve lokale sve popularnijima
Piše: Tomo Will
Kasno je navečer i izlazimo iz postaje podzemne željeznice Earl’s Court u istoimenoj londonskoj četvrti te se upućujemo na jug, u smjeru Old Brompton Roada. Nakon četiri minute hoda skrećemo desno u uličicu Earl’s Court Square, gdje stižemo pred plava vrata s prozorom od mutnog stakla. Daleko smo od svih londonskih turističkih atrakcija, no na pravome smo mjestu, jer na vratima jasno piše „Evans & Peel Detective Agency”.
Hladna i maglovita noć pojačava konspirativni ugođaj, ali i pomalo neugodan osjećaj. Ipak, tu smo zbog vrlo jasnog cilja i uzmaka nema. Naime, u detektivsku agenciju dolazimo u točno dogovoreno vrijeme, nakon što smo na njezinoj internetskoj stranici ostavili svoje podatke i u detalje iznijeli svoj slučaj. Mogli smo i telefonski, ali ovako je bilo lakše objasniti što želimo. Srećom, slučaj nije prezamršen, a reputacija agencije u potpunosti ulijeva povjerenje, pa lake ruke stišćemo zvono pored ulaznih vrata.
Na interfonu se javlja baršunasti ženski glas i pita imamo li zakazan termin te nakon našeg potvrdnog odgovora vrata se otvaraju. U dnu stepeništa stižemo do malog detektivskog ureda čija su vrata otvorena, a u kojemu sjedi muškarac odjeven u tipičnu odjeću privatnog istražitelja, na kakvu smo navikli u brojnim filmovima. Sve postaje vrlo nelagodno kad nas krene ispitivati u vezi slučaja. I baš kad počinjemo osjećati znoj na vratu, vjerojatno zadovoljan datim odgovorima, čovjek poseže za polugom koja policu s knjigama pretvara u skrivena vrata koja se otvaraju, a iza njih pred nama se, nekoliko stepenica niže, ukazuje neobičan lokal, osvijetljen svijećama i uređen u stilu 20-ih prošloga stoljeća. Svira i glazba iz toga doba, a barmen i konobari odjeveni su primjereno… U stvarnosti, radi se o gastro pubu u kojemu smo naumili večerati. Do njega se dolazi na već opisani način, jer se radi o jednom od predstavnika najnovije ugostiteljske novotarije – skrivenome restoranu, svojevrsnom nasljedniku pop-up restorana, trenda nastaloga baš u Londonu prije desetak godina.
U slučaju Evans & Peela radi se o mjestu za koje znade relativno malo Londončana te tek pokoji dobro upućeni posjetitelj grada. Ubrzo otkrivamo da jelovnik nudi američke barbacue standarde – od hamburgera, preko domaće dimljenih pulled pork slidera i goveđih rebara, do odrezaka.
No, misteriozni doživljaj ne prestaje kad sjednete za stol, jer nije uputno naručiti nešto s ponuđena jelovnika, već zatražiti nešto posebno, što se u njemu ne nalazi, poput specijaliteta lokala. A to su u Evans & Peelu savršeni makaroni sa sirom, slaninom i tartufima. Formula je jednostavna – tajno jelo na tajnome mjestu! Itekako se isplati, jer zamamni miris te slasne porcije osjetite čim izađe iz kuhinje, davno prije negoli tanjur stigne pred vas,
Iako su hrana i piće tu i više nego dobri, očito je da se na to mjesto uglavnom ne dolazi zbog onoga što se poslužuje, već zbog ukupna doživljaja. Shvatit ćete to čim zapodjenete razgovor s konobarom, jer se odmah osjetite kao da ste dio nekog starinskog kazališnog komada.
Što se tiče barmena, najuputnije je prepustiti im da odaberu za vas, jer su vrlo vješti u spravljanju zanimljivih koktela (Cold Fashioned, sjajna, slađa i orašasta vezija Old Fashioneda), premda preporučujemo da se prepustite tekućem specijalitetu kuće – alkoholnim infuzijama, koje su doista izvanredne.
Tu se u ponudi nalaze sjajne stvari, poput votke aromatizirane južnoindijskim paprom, džina oplemenjena prirodnim aromama lavande i čaja Earl Gray ili bourbona natopljena javorovim sirupom, slaninom i medom (znatno bolje od vina, koje za stol stiže u smeđoj papirnatoj vrećici), te odličan London Pale Ale koji se toči kroz tajnu napravu iz antiknog radijatora.
Cijeli tekst dostupan je u izdanju broj 236 (ožujak 2017.)