Playboy Hrvatska

Dobrodošli na internetske stranice hrvatskog izdanja popularnog lifestyle časopisa Playboy

  • Početna
  • Vijesti
  • Lifestyle
    • Auto-moto
    • Muške stvari
    • Moda
    • Gastro&Eno
    • Nautika
    • Radar
    • Mashup
    • Fit tijelo
  • Magazin
    • Čitajte u Playboyu…
    • Kolumne
      • NIKA OSTOIĆ
      • IVICA PROFACA
      • IVAN BLAŽIČKO
      • SLAVEN LETICA
      • KRISTIJAN MARTINOVIĆ
    • Humor
    • Ankete
  • Arhiva
  • Hot Spot
  • Playmates
    • Svijet
    • Hrvatska
    • Vremeplov

Rudijeva Dalmacija na pjatu

10/10/2015

Šibenski Pelegrini već je godinama u samom vrhu hrvatske ponude restorana, a njegov talentirani i predani chef Rudolf Štefan neumorno, iz godine u godinu, pomiče granice suvremene hrvatske kuhinje

pelegrini1

Piše: Velimir Cindrić

Kada je proljetos projekt „Dobra hrana“, glasovima struke, najboljim hrvatskim restoranom proglasio šibenski Pelegrini, mnogi su se dobri poznavatelji domaće gastro scene obradovali, jer je nagrada doista došla u prave ruke. Naime, Pelegrini je već godinama u samom vrhu hrvatske ponude restorana, tri puta zaredom proglašavan je najboljim restoranom Dalmacije u spomenutom izboru, a njegov talentirani i predani chef Rudolf Štefan neumorno, iz godine u godinu, pomiče granice suvremene hrvatske kuhinje. Kažemo suvremene hrvatske kuhinje, jer je Štefan jedan od rijetkih domaćih chefova koji sustavno i kvalitetno ide baš u pravome smjeru – razvijajući svoju kuhinju na temelju kvalitetnih, posebnih i često zanemarenih lokalnih namirnica, izgradnji stabilne mreže dobavljača te suvremenoj, inovativnoj i osobnoj interpretaciji tradicionalnih jela.

pelegrini2Ako mnogi domaći gosti još u potpunosti i ne razumiju tako kvalitetan koncept, ta dugogodišnja nastojanja napokon je prepoznala kritična masa domaćih stručnjaka.
– Ma znate, ja ne volim previše medije, ali danas bez njih ne možete ništa, i ja to znam cijeniti. No opet, ako netko ima želju, doći će do nas i s medijima i bez njih. Ljeti publicitet ionako nema smisla, jer je restoran svakodnevno pun i prisiljeni smo odbiti mnogo gostiju. A što se tiče nagrade, čast mi je, jer se radi o izboru struke. No, sve je stvar osobnog ukusa. Netko može doći pa da mu se ne svidimo, a netko opet može biti jako zadovoljan. I to je u redu – skromno nam govori Rudolf Štefan, među kolegama i prijateljima poznat kao Rudi, dok u devetoj sezoni njegova restorana razgovaramo na jedinstvenoj terasi Pelegrinija, koja je zapravo Trg četiri bunara i koja pruža jedan od najljepših pogleda u Šibeniku, vizuru kojoj dostojno parira i ona sa stolova na stepenicama pred ulazom u lokal, pred kojima blješti ljepota katedrale sv. Jakova, najznačajnijeg graditeljskog ostvarenja 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske.

I sama palača Pelegrini, u kojoj se restoran nalazi i prema kojoj je dobio ime, arhitektonski je svakako jedna od najzanimljivijih u Šibeniku, a zanimljivo je da je nekada pripadala obitelji koja je u prvoj polovici prošlog stoljeća proizvodila diljem Europe nagrađivana vina i likere. No, sva ta urbana ljepota i atraktivnost Štefanove kuhinje izgleda još ni izbliza nisu urodili punim polodom.
– Do sada je Šibenik uglavnom bio destinacija u prolazu, ali nadam se da će se s novim, kvalitetnijim mogućnostima smještaja izmijeniti struktura gostiju. Jer, sad su svi u prolazu… Recimo, netko dolazi iz Zagreba i ide na odmor na Vis, pa usput stane na ručak. Takvi gosti dolaze nervozni, jer kasne zbog gužve na cesti, pa u Šibeniku ne mogu naći parking, i onda do nas dolaze potpuno umorni i nestrpljivi – kaže Rudolf.

To, naravno, nije dobro za pravi i potpuni doživljaj Štefanove kuhinje, što upućuje na jedino primjereno rješenje – da Pelegrini postane restoran-destinacija, ono što je svakako i zaslužio. Jer filozofija, kuhinja i jela tog restorana zahtijevaju vrijeme, opuštenost, povjerenje i otvorenost prema svemu što ima pružiti. A ima mnogo, jer je Štefan u sve uložio puno vremena, truda i sredstava. Životna priča tog nadarenog chefa počinje netipično, u obitelji oca vulkanizera podrijetlom iz Rijeke, i majke trgovkinje. Nitko u obitelji nije se ni izbliza bavio ugostiteljskim poslom, ali se u kući uvijek držalo do hrane i dobro jelo.
– Tome se pridavala velika pažnja i važnost, i mislim da je to bilo najpresudnije da se jednoga dana posvetim kuhanju. Negdje 1994., dok je Šibenik još uvijek bio industrijski grad u propadanju, rat još trajao, a zaleđe bilo okupirano, shvatio sam da je jedini smisao u turizmu. I baš zbog ljubavi prema hrani i perspektivnosti turizma otišao sam na Hotelijerski fakultet u Opatiju – započinje svoju priču Štefan.

Cijeli tekst dostupan je u izdanju broj 219 (listopad 2015.)

PREPORUČENI ČLANCI:

Trinaest probranih Indijska kuhinja u Londonu Gastro tajne Istanbula Sve tajne vrhunskih pizza

Najnoviji broj:

Anketa

MOJ FAVORIT ZA PLAYBOYEVU NASLOVNICU JE:

Top 5 Playmates

  • Jelena Đokić Jelena Đokić Snimila: Violeta Juras Make up: Arijana Zogaj / Honey Bunny Beograđanka Jelena ...
  • Natalina Marie Natalina Marie Snimio: Josh Ryan Jedan od najpopularnijih Playboyevih posebnih izdanja oduvijek je ...
  • Zrinka Pilipović Zrinka Pilipović Snimila: Violeta Juras Make up: Arijana Zogaj / Honey Bunny Zagrepčanki Zrinki ...
  • Karla Krneta Karla Krneta Snimila: Violeta Juras Fatalna Zadranka Karla (32), zanosna je crnka buntovnog ...
  • Peggy McIntaggart (siječanj 1990.) Peggy McIntaggart (siječanj 1990.) Snimio: Arny Freytag Prekrasna, bujna Kanađanka Peggy dolazi iz malenog gradića ...

Humor

Najčitanije

  • Svima na dar Playboyev kalendar! Svima na dar Playboyev kalendar! Dobre običaje treba njegovati, pa tako ni mi ne odustajemo ...
  • Svima na dar Playboyev kalendar! Svima na dar Playboyev kalendar! Još četiri dana u prodaji!  Od siječnja do prosinca pozdravljaju vas ...
  • Kako vratiti bivšu (posebno ako je ledenog srca) Kako vratiti bivšu (posebno ako je ledenog srca) Nedavno sam s prijateljem sjela na pivu i pozorno slušala ...
  • Lidija Bačić: Malo sam zavrtila guzom, pa što? Lidija Bačić: Malo sam zavrtila guzom, pa što? Što god mislili o njoj, ova Splićanka moćnog glasa svojim ...
  • Posebno izdanje „Playboy zima“ Posebno izdanje „Playboy zima“ Na svim kioscima možete potražiti naš specijal, posebno izdanje „Playboy ...



Kontakt | Oglašavanje | Impressum | Pravila korištenja | Pretplata

PLAYBOY, PLAYMATE, PLAYMATE OF THE MONTH, PLAYMATE OF THE YEAR, RABBIT HEAD DESIGN and FEMLIN DESIGN are trademarks of PLAYBOY and used under license by M14 d.o.o.

Copyright © 2019 Playboy.hr | Sva prava pridržana.

Playboy.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja. Više o korištenju kolačića možete pročitati u pravilima korištenja. Slažem se